Speedtest uitgelegd

Om de internet speedtest te doen, wordt er eerst een korte test gedaan om de snelheid te kunnen bepalen. Dit gebeurt door middel van een download. Hiervoor hoef je niets te installeren of te downloaden van internet, de speedtest pakt als het ware een testbestand. Dit heeft verder geen enkele invloed op je harde schijf of computer.

Direct je internetsnelheid testen? Doe hier de speedtest

Downloadsnelheid

De speedtest berekend de snelheid van jouw internet door te kijken naar download- en uploadsnelheid. Maar wat betekenen deze twee termen eigenlijk? Downloaden is het binnenhalen van een bestand van het internet naar jouw eigen apparaat. Dat kan een computer, een tablet of een telefoon zijn. Ook het bezoeken van een website valt onder downloaden. Je laadt namelijk de gegevens van de website zodat je deze op jouw scherm te zien krijgt. Andere voorbeelden van downloaden zijn: muziek luisteren, een YouTube filmpje kijken, e-mails bekijken en Facebook bezoeken.

Om je downloadsnelheid te testen wordt een korte voorbeeld download gedaan om te kijken of alles naar behoren werkt. Naar aanleiding van het resultaat van deze download, kiest de speedtest een groter bestand om de daadwerkelijke download test te doen. Naar aanleiding van dit resultaat kan de snelheid van je internet bepaalt worden.

Uploadsnelheid

Uploadsnelheid is het tegenovergestelde van downloadsnelheid. Je bent dan geen bestanden aan het binnenhalen, maar verstuurt juist bestanden naar iemand of zet deze op het internet. Uploaden doe je bijvoorbeeld wanneer je een foto op Facebook zet. Andere voorbeelden van uploaden zijn: een filmpje op YouTube zetten, je CV op een vacature website zetten en een e-mail verzenden.

Net als bij het testen van de downloadsnelheid wordt gebruik gemaakt van een voorbeeld upload om te kijken hoe snel je kunt uploaden. Eerst maakt de speedtest een inschatting van je internetsnelheid door middel van een test upload. Hierna wordt een groter bestand gebruikt om de daadwerkelijke uploadsnelheid van je internet te bereken.

Speedtest resultaat

De speedtest berekend de uiteindelijke internetsnelheid door zowel pieksnelheden als het gemiddelde per seconde 30 keer te meten. Het gemiddelde wordt genomen zodat afwijkingen, zoals de start van de speedtest, uit de resultaten te filteren. De speedtest geeft uiteindelijk aan wat de hoogste download- en uploadsnelheid is en dit is de snelheid van je internetverbinding.

 

 1. izaak Lens

  ik kom niet verder da 19nmb
  kan 2 tot 3x herhalen dan is die weer 21 mb dan weer 17mb
  maar voldoet niet aan mijn volledige mb,s

  Reageren
 2. Nana

  Tele2 beloofd 20MB snelheid en ik haal krap 8mb download. Tevens geen tot weinig wifi bereik waardoor ik nu al tweemaal een enorme telefoonrekening heb gehad. Ze vergoeden het niet, want “wifi is een gratis dienst”. Per direct overstappen dus!

  Reageren
  • Er is geen enkele provider die wifi garandeert. Overstappen zal je dan met je wifi ook niet helpen… Immers; je wifi kan vandaag goed zijn maar omdat de meeste wifi apparatuur op elkaar reageert kan het morgen weer prut zijn.
   Een 20 mbit verbinding zou ik trouwens wel een reden vinden om elders heen te gaan… probeer eens een provider via de kabel of glasvezel…

   Reageren
 3. Floris

  25 Mbs down load en 8 upload met de tv aan xs4all doet wat het beloofd via koper net

  Reageren
 4. cwe van oorschot

  ziggo 300mb kom uit op 306Mb/s down en 35 Mb/s up

  Reageren

Wat vind jij van je snelheid? Laat een reactie achter

U kunt deze HTML elementen en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>