Internetsnelheid in de praktijk

Denk goed na over de internetsnelheid die het meest geschikt is. Om een idee te geven over de snelheid die je nodig hebt staat hieronder een overzicht.

HANDELING BENODIGDE SNELHEID
Mailen zonder bijlage > 1 Mb/s
Surfen op simpele websites 1-2 Mb/s
Social media bijhouden (Facebook, Twitter, etc) 1-2 Mb/s
Bellen via internet >4Mb/s
Youtube video’s bekijken 4-8 Mb/s
Interactieve/digitale tv via internet 16-24 Mb/s
Grote bestanden downloaden 8-24 Mb/s

Internetsnelheid

Zoals te zien is kun je al mailen vanaf 1 mb per seconde. Als je een mail opstelt van 500kb duurt het dus een halve seconden voor de mail is verstuurt. Voor basis dingen heb je in principe geen snel internet nodig en zul je het verschil in internetsnelheid nauwelijks merken. Doe je meerdere dingen tegelijkertijd en deel je de internetaansluiting met meerdere gebruikers? Tel dan de totalen bij elkaar op. Daarna kun je gaan kijken welk abonnement het meest geschikt is. Houd daarbij wel rekening met het feit dat de internetsnelheid die bij je abonnement hoort geen garantie is dat je die snelheid ook altijd haalt. Als je een abonnement hebt met een snelheid van 20mb/s betekent dit dat de maximale snelheid die je kunt halen 20mb/s is. In praktijk is er echter altijd een verlies in snelheid. Dit heeft te maken met een aantal verschillende factoren bijvoorbeeld de techniek van de het internet, de afstand van jouw huis naar het wijkcentrum, de kwaliteit van de lijn en hoeveel mensen er tegelijkertijd gebruik maken van een verbinding. Het is verstandig rekening te houden met dit verlies, het is namelijk erg vervelend als de snelheid van je internet niet berekend is op je persoonlijke gebruik.

Wanneer je hebt berekend dat 10mb voor jou in principe genoeg zou moeten zijn kies dan voor een iets sneller abonnement bijvoorbeeld 20mb. Zo weet je zeker dat je altijd voldoende snelheid hebt en kom je niet voor onaangename verassingen te staan.

Inschatting maken hoeveel snelheid je nou echt nodig hebt

De vraag hoeveel internet capaciteit het meest geschikt is verschilt per persoon. Internet doet het vanaf 0 kb/s maar de vraag is hoelang je zin hebt om te wachten en hoeveel geld je er voor over hebt om snel te kunnen surfen. Een snellere internet verbinding betekent dat je minder lang hoeft te wachten. Dus ben je een intensief gebruiker van het internet en heb je weinig geduld? Kies dan voor een snellere internet verbinding.
Ben je niet tevreden over de snelheid van je verbinding? Kijk dan of je de optie hebt om de snelheid te verhogen of te verlagen bij je provider. Sommige providers geven namelijk de mogelijkheid om je internetsnelheid te verhogen of te verlagen zonder dat daar heel veel bij komt kijken. Ben je dus niet tevreden over je internet verbinding ga dan eens na bij je huidige provider of dit een optie is.

Glasvezel

Glasvezel wordt momenteel in snelheden tot wel 1 Gbps of 1000 Mbps aangeboden. De kabelaars bieden internetsnelheden tot 200 Mbps (UPC) en DSL belooft maximaal 80 Mbps (KPN). Je kan op deze pagina glasvezel vergelijken.

Direct je internetsnelheid testen? Doe hier de speedtest

 1. wilco van hal

  heeft iemand een suggestie hoe ik mijn internet snelheid kan verhogen? Heb internet van ziggo en zou 150 moeten hebben. Signaal komt binnen via coas kabel en gaat via hun mediabox via 2 poweradapters 1200 naar mijn desktop. Hier houd ik rond de 30 over?

  Reageren
  • Joël

   Mbits is niet hetzelfde als mbytes. Er passen 8 megabits in één megabyte.

   Reageren
  • Dennis Paul Kempff

   @Wilco van hal;

   Ik had hetzelfde probleem, ook met Ziggo en ook met 150mbit/s.
   Bleek achteraf dat ik thuis niet meer dan 100Mbit/s kan ontvangen door het type bekabeing dat in mijn dorp in de grond ligt.
   Ga met een postcodecheck even na wat bij jou de maximaal haalbare snelheid is en laat een kabeltest doen….

   Reageren
  • W P Frencken

   Heb ik ook gehad, kwam van 4 maanden vakantie terug en bleek van 250 naar 30 te gaan.
   Ziggo zei dat het aan mij lag, leugen. Hun monteur deed a fake test en zei dat het 250 was
   Ben vandaag overgestapt naar T-Mobile thuis, heerlijke snelheid van 150 MB, dag Ziggo, vuile oplichters.
   Avies: T-mobile thuis of all in one

   Reageren

Wat vind jij van je snelheid? Laat een reactie achter

U kunt deze HTML elementen en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>