Internetsnelheid in de praktijk

Denk goed na over de internetsnelheid die het meest geschikt is. Om een idee te geven over de snelheid die je nodig hebt staat hieronder een overzicht.

HANDELING BENODIGDE SNELHEID
Mailen zonder bijlage > 1 Mb/s
Surfen op simpele websites 1-2 Mb/s
Social media bijhouden (Facebook, Twitter, etc) 1-2 Mb/s
Bellen via internet >4Mb/s
Youtube video’s bekijken 4-8 Mb/s
Interactieve/digitale tv via internet 16-24 Mb/s
Grote bestanden downloaden 8-24 Mb/s

Internetsnelheid

Zoals te zien is kun je al mailen vanaf 1 mb per seconde. Als je een mail opstelt van 500kb duurt het dus een halve seconden voor de mail is verstuurt. Voor basis dingen heb je in principe geen snel internet nodig en zul je het verschil in internetsnelheid nauwelijks merken. Doe je meerdere dingen tegelijkertijd en deel je de internetaansluiting met meerdere gebruikers? Tel dan de totalen bij elkaar op. Daarna kun je gaan kijken welk abonnement het meest geschikt is. Houd daarbij wel rekening met het feit dat de internetsnelheid die bij je abonnement hoort geen garantie is dat je die snelheid ook altijd haalt. Als je een abonnement hebt met een snelheid van 20mb/s betekent dit dat de maximale snelheid die je kunt halen 20mb/s is. In praktijk is er echter altijd een verlies in snelheid. Dit heeft te maken met een aantal verschillende factoren bijvoorbeeld de techniek van de het internet, de afstand van jouw huis naar het wijkcentrum, de kwaliteit van de lijn en hoeveel mensen er tegelijkertijd gebruik maken van een verbinding. Het is verstandig rekening te houden met dit verlies, het is namelijk erg vervelend als de snelheid van je internet niet berekend is op je persoonlijke gebruik.

Wanneer je hebt berekend dat 10mb voor jou in principe genoeg zou moeten zijn kies dan voor een iets sneller abonnement bijvoorbeeld 20mb. Zo weet je zeker dat je altijd voldoende snelheid hebt en kom je niet voor onaangename verassingen te staan.

Inschatting maken hoeveel snelheid je nou echt nodig hebt

De vraag hoeveel internet capaciteit het meest geschikt is verschilt per persoon. Internet doet het vanaf 0 kb/s maar de vraag is hoelang je zin hebt om te wachten en hoeveel geld je er voor over hebt om snel te kunnen surfen. Een snellere internet verbinding betekent dat je minder lang hoeft te wachten. Dus ben je een intensief gebruiker van het internet en heb je weinig geduld? Kies dan voor een snellere internet verbinding.
Ben je niet tevreden over de snelheid van je verbinding? Kijk dan of je de optie hebt om de snelheid te verhogen of te verlagen bij je provider. Sommige providers geven namelijk de mogelijkheid om je internetsnelheid te verhogen of te verlagen zonder dat daar heel veel bij komt kijken. Ben je dus niet tevreden over je internet verbinding ga dan eens na bij je huidige provider of dit een optie is.

Glasvezel

Glasvezel wordt momenteel in snelheden tot wel 1 Gbps of 1000 Mbps aangeboden. De kabelaars bieden internetsnelheden tot 200 Mbps (UPC) en DSL belooft maximaal 80 Mbps (KPN). Je kan op deze pagina glasvezel vergelijken.

Direct je internetsnelheid testen? Doe hier de speedtest

 1. Max

  Wij hebben heel slecht internet meestal 2 tot 3 mbit en als we geluk hebben is het eventjes net 5 mbit. Ik heb een playstation 4 maar ik kan bijna niet online omdat het internet te slecht is! In bijna alle polders in nederland is het internet slecht dit vind ik echt niet kunnen! Wat de oplossingen zijn is om nieuwe kabels aan te leggen het liefst glasvezel. Maar nederland is te zielig om dat te doen!

  Reageren
 2. nico

  Ziggo geeft 150 mb download en 15 mb upload in Nieuw Vennep
  Zeer tevreden!
  Ik ben begonnen met 40 mb dit werd steeds gratis opgehoogd dus betaal nog steeds het zelfde bedrag.

  Reageren
 3. Enquete ingevuld,, dan bestelling proberen te plaatsen via internetvergelijken.
  Helaas pindakaas, niemand weet van de door u in het vooruitzicht gestelde korting van 25 euro. Zowel internetvergelijken niet alsmede telford waar ik klant wil worden.
  Riekt naar oplichting

  Reageren
 4. Dennis

  Caiway in Schiedam, Glasvezel 500 Mbit/sec, gebruik je nooit, want geen apparaat kan deze snelheid nog gebruiken, maar is de goedkoopste optie in mijn geval. Let op welke andere diensten je hebt en reken goed uit wat het goedkoopste is!
  Vast bekabelde PC +/- 95Mbit/s up en down, Iphone6 via Wifi +/- 190 Mbit/sec up en down.
  Goede router is belangrijk met meerdere apparaten. Soms met 2 computers, 3 iPads en een PS3 tegelijk op WIFI, dan wordt het wel wat trager, maar dat ligt niet aan de provider! Ik laat ze op verschillende netwerken draaien, dan heb je nergens last van.
  In pricipe nooit problemen met Caiway.

  Reageren
  • WH

   Dennis: welke router gebruik jij, ik heb met de sitecom van caiway alleen maar problemen…
   officieel 122down/12up (kabel) maar in de praktijk haalt wifi 30down/11up (4meter van meterkast)
   Ik heb het idee, dat de sitecom hoofd oorzaak is, deze is alleen maar 2.4.
   Onze oude (bij ziggo gebruikte) airport HD heeft wel een 5gh netwerk, maar die wordt er door Caiway aldoor uitgegooid door het verstrooien van ip adressen.

   Reageren
 5. Adrie

  Hopeloos. KPN betaal voor max 60. Krijg maar 3.

  Reageren
 6. H.A.Schotte

  Zeer lage downloadsnelheid: overdag soms 3MB/sec; ‘savonds 500Kb/sec. Wat is daar aan te doen.?
  Alles werkt verders goed!
  Adres is in de 1e Kruisstraat Wormerveer.

  Reageren
  • Troy

   Beste H.A. Schotte,

   Op uw adres is een maximaal haalbare snelheid van 24 Mbit, wat neerkomt op 3MB/sec en dat via VDSL. In het 3e kwartaal van 2017 zal uw wijk worden uitgebreid naar 60 Mbit (7,5 MB/sec).

   Wilt u voor die tijd sneller internet, dan kunt u overstappen op een provider die via de kabel levert, zoals Ziggo. Deze kunnen bij u maximaal 300 Mbit leveren (37.5 MB/sec)

   Mvg,

   Reageren
 7. hans

  Op mijn adres is de gemeten download 5.1Mbit/sec met een KPN VSDL abo.
  Omdat me dit 32 euro/maand kost overweeg ik over te stappen naar Telfort.
  Maar dat is een ADSL. Iemand een idee of dat tot verdere erlaging van die 5.1Mbit/sec download gaat leiden ? (het kan bijna niet lager maar toch …..)

  Reageren
 8. Omer

  Mijn internet is zo snel 120 Mbps download en 10 Mbps Upload en 1 MS beter kan het niet

  Reageren
 9. ik heb een vraag weet iemand welke het beste is
  225mb/s
  15-25mb/s
  50-120mb/s
  snap het verschil niet en kan op internet nergens wat vinden
  alvast bedankt

  Reageren
  • Troy

   Hoi Michelle,

   De websites adverteren met Mb/s, ookwel Mbit p/s.

   Elke Mbit p/s is 0.125 MB/s en dat is de snelheid waarmee je thuis kunt downloaden. Zie je een pakket van 40 Mbit p/s, en is deze op je adres beschikbaar dan kun je dus met 5 MB/s downloaden. (of te wel Mbit p/s gedeeld door 8 is MB/s) Let ook op dat je in je woning goede kabels gebruik en houd de lengte van deze kabels zo kort mogelijk. Ook internet via WiFi kan een lagere internet/download snelheid opleveren.

   Mvg,

   Reageren
 10. Buskens

  Ziggo heeft een prima uoload snelheid 20 mbps en downloadsneldgeid 200 mbps volgens de test, toch lijkt het soms langzaam te gaan , zal dan wel aan de computer liggen want we hebben een door kabels verbonden netwerk.

  Reageren
  • gijs de vreugd

   alles klopt wel heb zelf pas 220 mb van ziggo ook laten testen alles was super goed kwamen er toen achter dat je een netwerk kaart moet hebben van 1 gb heb zelf een mac met 1gb kaart een de ging wel als een trein met netwerk kabel en wifi bleef hetzelfde

   Reageren

Wat vind jij van je snelheid? Laat een reactie achter

U kunt deze HTML elementen en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>