Bekabeling tips

Voor een optimale internetsnelheid is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van goede netwerkbekabeling. Een netwerkkabel, ook wel UTP-kabel genoemd, wordt gebruikt om je router op je modem aan te sluiten. Nadat de modem het signaal dat de woning binnenkomt omzet in een internetsignaal zorgt de modem voor de distributie naar de verschillende apparaten die gebruik maken van de internetverbinding. Tegenwoordig zit in de meeste gevallen een draadloze router en het modem in één.

Wanneer niet wordt gekozen voor WiFi kan gekozen worden voor bekabeld internet. Het voordeel van bekabeld internet is dat de maximale internetsnelheid hierdoor hoger ligt. Ook kan dit in sommige gevallen een stabilere internetverbindin opleveren. Het nadeel van bekabeld internet zijn natuurlijk…de kabels.

Let erop dat wanneer je netwerkkabels gebruikt deze niet beschadigd zijn. Een netwerkkabel bestaat uit een achttal kleinere kabel die snel kunnen beschadigen. Een beschadigde netwerkkabel kan je internetsnelheid ernstig vertragen of er zelfs voor zorgen dat er helemaal geen verbinding meer kan worden gemaakt.

internet bekabeling

Soorten netwerkkabels

Er bestaan verschillende soorten netwerkkabels. Iedere netwerkkabel beschikt over een maximale internetsnelheid die doorgegeven kan worden. De maximale internetsnelheid hangt samen met wat voor een categorie (CAT) kabel je temaken hebt. Hieronder vind je een overzicht met de maximale internetsnelheid per categorie netwerkkabel.

Categorie Theoretische snelheid Effectieve snelheid
CAT5 100 Mbit/s 50 Mbit/s
CAT5e 1000 Mbit/s 500 Mbit/s
CAT6 1000 Mbit/s 500 Mbit/s
CAT6a 10000 Mbit/s 5000 Mbit/s

 

Let er dus op dat je kiest voor een netwerkkabel die over een hogere effectieve snelheid beschikt dan jouw internetaansluiting. Het is immers zonde wanneer je bandbreedte wordt afgeknepen door verkeerd kabelgebruik.

 1. Jan

  Net thuis de internet snelheid getest, kwam uit op 4 mbps. Met een andere kabel kwam ik uit op 94 mbps. Het enige verschil was de ene kabel was beschadigd en de ander niet

  Reageren
 2. Eric

  Voor een zo hoog mogelijke internet snelheid is het belangreik om de kabel naar de router zo kort mogelijk te houden. Dit om data verlies zo veel mogelijk te voorkomen.

  Reageren
 3. Jan Kalis

  Geachte…..,
  Wat is aan te raden:
  Lange kabel naar het modem daarna korte kabeltjes naar computers/laptop.
  Of:
  Korte kabel naar het modem daarna lange kabels naar computers/laptop.

  Reageren

Wat vind jij van je snelheid? Laat een reactie achter

U kunt deze HTML elementen en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>