Internetsnelheid in de praktijk

Denk goed na over de internetsnelheid die het meest geschikt is. Om een idee te geven over de snelheid die je nodig hebt staat hieronder een overzicht.

HANDELING BENODIGDE SNELHEID
Mailen zonder bijlage > 1 Mb/s
Surfen op simpele websites 1-2 Mb/s
Social media bijhouden (Facebook, Twitter, etc) 1-2 Mb/s
Bellen via internet >4Mb/s
Youtube video’s bekijken 4-8 Mb/s
Interactieve/digitale tv via internet 16-24 Mb/s
Grote bestanden downloaden 8-24 Mb/s

Internetsnelheid

Zoals te zien is kun je al mailen vanaf 1 mb per seconde. Als je een mail opstelt van 500kb duurt het dus een halve seconden voor de mail is verstuurt. Voor basis dingen heb je in principe geen snel internet nodig en zul je het verschil in internetsnelheid nauwelijks merken. Doe je meerdere dingen tegelijkertijd en deel je de internetaansluiting met meerdere gebruikers? Tel dan de totalen bij elkaar op. Daarna kun je gaan kijken welk abonnement het meest geschikt is. Houd daarbij wel rekening met het feit dat de internetsnelheid die bij je abonnement hoort geen garantie is dat je die snelheid ook altijd haalt. Als je een abonnement hebt met een snelheid van 20mb/s betekent dit dat de maximale snelheid die je kunt halen 20mb/s is. In praktijk is er echter altijd een verlies in snelheid. Dit heeft te maken met een aantal verschillende factoren bijvoorbeeld de techniek van de het internet, de afstand van jouw huis naar het wijkcentrum, de kwaliteit van de lijn en hoeveel mensen er tegelijkertijd gebruik maken van een verbinding. Het is verstandig rekening te houden met dit verlies, het is namelijk erg vervelend als de snelheid van je internet niet berekend is op je persoonlijke gebruik.

Wanneer je hebt berekend dat 10mb voor jou in principe genoeg zou moeten zijn kies dan voor een iets sneller abonnement bijvoorbeeld 20mb. Zo weet je zeker dat je altijd voldoende snelheid hebt en kom je niet voor onaangename verassingen te staan.

Inschatting maken hoeveel snelheid je nou echt nodig hebt

De vraag hoeveel internet capaciteit het meest geschikt is verschilt per persoon. Internet doet het vanaf 0 kb/s maar de vraag is hoelang je zin hebt om te wachten en hoeveel geld je er voor over hebt om snel te kunnen surfen. Een snellere internet verbinding betekent dat je minder lang hoeft te wachten. Dus ben je een intensief gebruiker van het internet en heb je weinig geduld? Kies dan voor een snellere internet verbinding.
Ben je niet tevreden over de snelheid van je verbinding? Kijk dan of je de optie hebt om de snelheid te verhogen of te verlagen bij je provider. Sommige providers geven namelijk de mogelijkheid om je internetsnelheid te verhogen of te verlagen zonder dat daar heel veel bij komt kijken. Ben je dus niet tevreden over je internet verbinding ga dan eens na bij je huidige provider of dit een optie is.

Glasvezel

Glasvezel wordt momenteel in snelheden tot wel 1 Gbps of 1000 Mbps aangeboden. De kabelaars bieden internetsnelheden tot 200 Mbps (UPC) en DSL belooft maximaal 80 Mbps (KPN). Je kan op deze pagina glasvezel vergelijken.

Direct je internetsnelheid testen? Doe hier de speedtest

 1. Marcel

  Mijn verbinding bij Telfort van 200 mbps geeft down 249 mbps en up 256 Mbps.
  Niets teveel beloofd dus!
  Glasvezel rules. Alleen jammer dat de Duitse server van mijn werkgever niet meer dan 7 Mbps download snelheid oplevert en slecjt 1,55 Mpbs uploadsneleheid. Dus daar ga je met je turboverbinding.
  Moraal van het verhaal is dus : kijk ook even naar wat er aan de andere kant van de lijn geboden wordt, anders heeft zo´n snelle (duurdere) lijn niet zoveel zin.

  Reageren
 2. Randy

  betaal voor ziggo 200mb.
  Krijg 1mb 24/7

  Reageren
  • Ben

   Krijg eveneens van ziggo 200 mb, maar de test geeft aan max 72mb

   Reageren
  • Ryan

   Waarschijnlijk komt er een maximaal aantal Mb’s binnen per seconde in uw huis. Wat ik hier mee probeer te zeggen is dat ook al heeft u 200 Mb download dat er misschien maar 10 binnen gehaald kan worden wat dus bij u 1 kan zijn.

   Reageren
 3. CeesP

  sinds 3 maanden alles in 1 van KPN. Via adsl.
  Dit ging niet helemaal goed. het abonnement geeft aan 2 tv aansluitingen en een 50 Mb dataverbinding. Bij aanmelding werd er al gezegd dat ik niet hoger zou komen dan 14Mb.
  Als je van 8 Mb komt lijkt het al snel, maar het bleek totaal 14 Mb. Inclusief televisie dus. En als je dan 2 toestellen aansluit, blijft er weinig over voor internet.
  Enkele keren gebeld met de helpdesk, die trouwens fantastisch goed is, en met heeft toegezegd dat de aansluiting binnenkort veranderd zou worden naar VDSL. Dat is dus sinds 7 mei uitgevoerd. Fantastich!!
  49.8 Mb internet en gewoon 2 TV’s in HD kwaliteit.

  Ik ben weer uitermate tevreden met mijn KPN

  Reageren
 4. Eef

  Wat hebben diepvriesproducten nu met internetsnelheid te maken? Je computer is geen magnetron en Mbps zegt niets over de benodigde tijd om iets te ontdooien.

  Reageren
 5. Lyneth

  Ik lees dat Milko Kliemert voor 100mps betaald en krijgt daar ca 50 voor terug. Geld terug vragen!! en wel meteen. De provider kan dan niet meer dan dat leveren en laat je gewoon meer betalen. Als je teveel geld hebt dan kan je dat uiteraard zo laten. KPN is niet eerlijk om de klant mede te delen dat er niet meer geleverd kan worden. Dat is misleiding en oplichting.

  Reageren
 6. Ap

  Ik heb KPN, heb een test gedaan op zowel speedtest.nl en speedtest.net en ik heb een abonnement
  via glasvezel en is door Reggefiber aangelegd hier in de wijk sinds 2008. Heb een premium pakket van KPN en de snelheid is 500/500Mbps, en haal deze snelheid ook via de boven genoemde speedtest url sites. Dit is echt de beloofde snelheid, die KPN mij heeft verteld en was ook leverbaar op mijn adres. Helemaal top dat ik deze test snelheid, ook echt haal via mijn glasvezel verbinding

  Reageren
 7. Elinyer

  heeey!Ik heb enkele weken gleeden ook iets gelijksaardig meegemaakt. Na enkele keren niet op tijd kunnen opnemen, hebben ze mij eens een keer in de vroege morgen gebeld. Het ging over een winkel dat Bofrost noemt en ze zijn bezig met een actie waar ik voor 20 euro diepvriesproducten mocht kiezen. Ik heb het afgezegd en was daarna terug gaan slapen Volgens mij is er geen geld van mijn kaart afgegaan.

  Reageren
 8. mgjb

  Met speedtest.nl meet ik een download van ca 50 Mbyte/sec, upload ca 9
  Met speedtest.net krijg ik 90 en 8

  Ik heb Ziggo Z2 (overigens heel tevreden daarmee).

  Welke snelheid heb ik nu eigenlijk? Alles gaat via een UTP kabel.

  Reageren
 9. hans

  2,6 en 4, 6
  ziggo…..

  Reageren
 10. Wiro

  Enkele maanden geleden bij UPC abonnement veranderd van 25 naar 50 Mbps, aanvankelijk merkbaar sneller en kreeg inderdaad ongeveer de beloofde downloadsnelheid, tegenwoordig schommelt die weer rond de 25 Mbps.

  Reageren

Wat vind jij van je snelheid? Laat een reactie achter

U kunt deze HTML elementen en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>