Speedtest uitgelegd

Om de internet speedtest te doen, wordt er eerst een korte test gedaan om de snelheid te kunnen bepalen. Dit gebeurt door middel van een download. Hiervoor hoef je niets te installeren of te downloaden van internet, de speedtest pakt als het ware een testbestand. Dit heeft verder geen enkele invloed op je harde schijf of computer.

Direct je internetsnelheid testen? Doe hier de speedtest

Downloadsnelheid

De speedtest berekend de snelheid van jouw internet door te kijken naar download- en uploadsnelheid. Maar wat betekenen deze twee termen eigenlijk? Downloaden is het binnenhalen van een bestand van het internet naar jouw eigen apparaat. Dat kan een computer, een tablet of een telefoon zijn. Ook het bezoeken van een website valt onder downloaden. Je laadt namelijk de gegevens van de website zodat je deze op jouw scherm te zien krijgt. Andere voorbeelden van downloaden zijn: muziek luisteren, een YouTube filmpje kijken, e-mails bekijken en Facebook bezoeken.

Om je downloadsnelheid te testen wordt een korte voorbeeld download gedaan om te kijken of alles naar behoren werkt. Naar aanleiding van het resultaat van deze download, kiest de speedtest een groter bestand om de daadwerkelijke download test te doen. Naar aanleiding van dit resultaat kan de snelheid van je internet bepaalt worden.

Uploadsnelheid

Uploadsnelheid is het tegenovergestelde van downloadsnelheid. Je bent dan geen bestanden aan het binnenhalen, maar verstuurt juist bestanden naar iemand of zet deze op het internet. Uploaden doe je bijvoorbeeld wanneer je een foto op Facebook zet. Andere voorbeelden van uploaden zijn: een filmpje op YouTube zetten, je CV op een vacature website zetten en een e-mail verzenden.

Net als bij het testen van de downloadsnelheid wordt gebruik gemaakt van een voorbeeld upload om te kijken hoe snel je kunt uploaden. Eerst maakt de speedtest een inschatting van je internetsnelheid door middel van een test upload. Hierna wordt een groter bestand gebruikt om de daadwerkelijke uploadsnelheid van je internet te bereken.

Speedtest resultaat

De speedtest berekend de uiteindelijke internetsnelheid door zowel pieksnelheden als het gemiddelde per seconde 30 keer te meten. Het gemiddelde wordt genomen zodat afwijkingen, zoals de start van de speedtest, uit de resultaten te filteren. De speedtest geeft uiteindelijk aan wat de hoogste download- en uploadsnelheid is en dit is de snelheid van je internetverbinding.

 

 1. Wim

  Caiway glasvezel 75Mbit.
  Download 79.9 Mbit/sec, upload 80 Mbit/sec.
  Dus doet wat belooft!

  Reageren
 2. de Vries

  Al jaren bij Ziggo en ons pakket zou 150Mb/s down en 15 Mb/s up moeten zijn. De up wordt met gemak gehaald maar de download snelheid laat te wensen over.
  Wat ik helemaal vreemd vind is dat de speedtest bij Ziggo en KPN bijna de dubbele download geven (95Mb/s) t.o.v. direct bij Ookla (55Mb/s). Kan iemand uitleggen waar dat verschil door komt? Of worden de waarden bij Ziggo en collega’s wat “gepoetst”? Ziggo maakt ook gebruik van Ookla! Erg vreemd.

  Reageren
 3. Gudo Hemeleers

  Telenet houdt zijn beloftes : download 94.7 MB / upload 19.3 MB. Ik ga er van uit dat de test in Bel even betrouwbaar is als in Ned…

  Reageren
 4. Leo

  Ik heb Ziggo, voorheen UPC. Ben heel tevreden. Basis pakket geeft al 40 MB aan en dat haal ik draadloos met mijn laptop. Mijn PC is met een kabel verbonden en zit boven de 50 MB. Uploaden gaat wel langzaam, maar och.

  Reageren
 5. kattemölle

  Fiber glasvezel belooft 100MB/sec down & upload : werkelijk op 29.07.2016 19.44u 8,4 MB down & 9.3 MB upload

  Reageren
 6. Prefect ziggo doet wat ze beloven,150 mb,s is 150mb,s. Klasse

  Reageren
 7. Theun

  Volgens Ziggo hoor ik 150 mb ps download sneldheid te hebben.
  In de praktijk om 9,45 uur dus is dat 112 mb, bekabeld!. pas comme il faut 🙁

  Reageren
 8. Wilfried

  Telfort Instap abonnement is natuurlijk al niet erg snel, maar 5x testen levert vanavond een gemiddelde van 3 MB/s op en dat is een fractie van de beloofde snelheid van 12. Er zijn enkele smalle pieken van 8,5 Mb, maar vaak valt de snelheid terug tot bijna 0. Ik verdenk Telfort toch wel van afknijpen, om klanten tot een duuder abonnement aan te zetten, terwijl een stabiele snelheid van 6 MB/s op zich voldoende is voor mij.

  Reageren
 9. Eric

  Wat ik al dacht nu een andere pc maar die 20 mb nog niet eens de helft 9,4 Mb. Ik ben benieuwd ze willen nu voor iets meer 50 mb aanbieden.

  Reageren
 10. Z. Dammer

  SKP 3-in-1 Zilver belooft up 75 Mbit/sec en down 40 Mbit/sec.
  Het resultaat: up 74,4 Mbit/sec en down 43,2 Mbit/sec via de wifi-verbinding.
  Conclusie: de belofte wordt gehaald. Prima!

  Reageren

Wat vind jij van je snelheid? Laat een reactie achter

U kunt deze HTML elementen en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>