Speedtest uitgelegd

Om de internet speedtest te doen, wordt er eerst een korte test gedaan om de snelheid te kunnen bepalen. Dit gebeurt door middel van een download. Hiervoor hoef je niets te installeren of te downloaden van internet, de speedtest pakt als het ware een testbestand. Dit heeft verder geen enkele invloed op je harde schijf of computer.

Direct je internetsnelheid testen? Doe hier de speedtest

Downloadsnelheid

De speedtest berekend de snelheid van jouw internet door te kijken naar download- en uploadsnelheid. Maar wat betekenen deze twee termen eigenlijk? Downloaden is het binnenhalen van een bestand van het internet naar jouw eigen apparaat. Dat kan een computer, een tablet of een telefoon zijn. Ook het bezoeken van een website valt onder downloaden. Je laadt namelijk de gegevens van de website zodat je deze op jouw scherm te zien krijgt. Andere voorbeelden van downloaden zijn: muziek luisteren, een YouTube filmpje kijken, e-mails bekijken en Facebook bezoeken.

Om je downloadsnelheid te testen wordt een korte voorbeeld download gedaan om te kijken of alles naar behoren werkt. Naar aanleiding van het resultaat van deze download, kiest de speedtest een groter bestand om de daadwerkelijke download test te doen. Naar aanleiding van dit resultaat kan de snelheid van je internet bepaalt worden.

Uploadsnelheid

Uploadsnelheid is het tegenovergestelde van downloadsnelheid. Je bent dan geen bestanden aan het binnenhalen, maar verstuurt juist bestanden naar iemand of zet deze op het internet. Uploaden doe je bijvoorbeeld wanneer je een foto op Facebook zet. Andere voorbeelden van uploaden zijn: een filmpje op YouTube zetten, je CV op een vacature website zetten en een e-mail verzenden.

Net als bij het testen van de downloadsnelheid wordt gebruik gemaakt van een voorbeeld upload om te kijken hoe snel je kunt uploaden. Eerst maakt de speedtest een inschatting van je internetsnelheid door middel van een test upload. Hierna wordt een groter bestand gebruikt om de daadwerkelijke uploadsnelheid van je internet te bereken.

Speedtest resultaat

De speedtest berekend de uiteindelijke internetsnelheid door zowel pieksnelheden als het gemiddelde per seconde 30 keer te meten. Het gemiddelde wordt genomen zodat afwijkingen, zoals de start van de speedtest, uit de resultaten te filteren. De speedtest geeft uiteindelijk aan wat de hoogste download- en uploadsnelheid is en dit is de snelheid van je internetverbinding.

 

 1. proemeltje

  leuk, al die reacties. heb sinds kort Vodafone, via kpn telefoonlijn. het gekke is, dat de uploadsnelheid 10Mb is en de download slechts 2 Mb. mijn pc is via cat5 aangesloten. mijn laptop geeft up en down 10 Mb aan. wat si hier aan de hand?

  Reageren
 2. Martien

  Net aangesloten tele2 verbinding: 14ms latency (achter een tweede router), 47,4 Mb download en 5,1 Mb upload. Erg netjes voor een 40Mb aansluiting. Bekabelde ethernet verbinding overigens, dus geen gezeur met Wifi.
  Ik kom van Ziggo af. Daar is de bandbreedte volstrekt onvoorspelbaar en sterk afhankelijk van wat je buren aan het doen zijn… Van 100Mb als iedereen slaapt tot 1Mb als de buren aan het downloaden zijn.

  Reageren
 3. klaassen

  Wi-Fi te zwak . internet te 38 mb up down 4.1 up down moet zijn 50 mb down en 5 up

  Reageren
 4. Nick

  provider caiway, glasvezel, netgear router, draadloos: up 255,1 Mb/sec, down 236,8.
  Na jarenlang kpn-adsl-traagheidsellende een verademing.

  Reageren
 5. Theo De Man

  Ik had telfort 100 Mb en kreeg 81 Mb, maar een ochtend 94 Mb gehad, ben nu naar de grote broer overgestapt nu maar afwachten. Hoor wel goeie berichten oven Vodofoon.

  Reageren
 6. Claudia

  Net toch even getest.
  Moet zeggen valt niet tegen.
  122.2 download. En
  12.5 upload
  en dat bij Ziggo….

  Reageren
  • Sander

   Haha valt mee? Bij mij 12.6mb download en 12mb upload ook bij ziggo, gaat toch wat flink mis bij ziggo

   Reageren
 7. Nathan

  tele2 is echt een lachertje. nooit gebruiken. 10 mbit download speed en nog niet eens 1 mbit upload speed.

  Reageren
  • Arthur

   Tele2 bij mij in oudbouw wijk nabij Amsterdam slechts 7 (!) mbit download speed en upload speed 0,9 mbit !! Leven Tele2 internet !

   Reageren
   • Arthur

    Ja was nog vergeten te melden. Latency is dus maar liefst 27 ms. Ook maakt het geen enkel verschil in test gegevens of een zeer nieuwe en snelle core i5 laptop op 2 meter van de Tele2 router via een LAN kabel verbonden is of via WiFi ! Oh ja en dan heb ik geen andere PC’s aanstaan noch de Televisie !! Het is maar dat jullie het weten !

    Reageren
 8. Max

  En wat zegt dat gegeven eigenlijk? Ik had 2 ms Latency maar de laatste tijd is dat opgelopen naar 20 ms.

  Reageren
 9. Frank

  Heb de afgelopen dagen een aantal keren de speedtest gedaan. Ik heb een (inmiddels is het) Telfort glasvezelabbonement van 50 MBps download en 50MBps uploadsnelheid. De test wijst streeds uit dat ik tussen de 56 en 60 MBps zit voor zowel down-als uploadsnelheid. Ik ben dus wel tevreden.

  Wat mij opvalt bij veel van de commentaren hier is dat mensen soms blijkbaar:
  -niet weten wat hun abonnement precies inhoudt,
  -niet weten dat de meeste telefoon- en coaxverbindingen een belangrijk verschil hebben tussen de down- en uploadsnelheid,
  -niet weten dat je, om echt te testen wat je provider levert, een bedrade computer/laptop moet gebruiken. In het geval van een laptop met WIFI meet je vooral de snelheid van je WIFI router c.q. je draadloze kaart.

  Reageren
  • Sander

   Ik heb de test gedaan met bedrading kabel cat6 (nieuwste kan tot 1000mb/s aan) de uitkomst was 32mb/s terwijl ik een abonnement heb van 120mb/s bij ziggo, en de router is een sitecom x8 wifi-router (kan tot 1000mb/s aan zowel draadloos als met kabel, dud waar ligt het dan aan?

   Reageren
   • René Jansen

    Ik zou zeggen Sander, Doe net zoals Frank, gewoon DIRECT naar Telfort Glasvezel gaan!!! 50MB Up en Down en dat voor die lage prijs van 40€ per maand met combivoordeel!!

    Reageren
 10. Caroline

  Bijna 60 mbit down en 6 up. Ik heb UPC 60mbit dus met mijn oude laptop op wifi getest dus naar mijn kennis goed resultaat of niet?

  Reageren

Wat vind jij van je snelheid? Laat een reactie achter

U kunt deze HTML elementen en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>