Internetsnelheid verbeteren: WiFi-routertips

Internetsnelheid verbeteren door het juiste gebruik van je WiFi-router. Klinkt raar, maar er is echt heel veel snelheidswinst te behalen door je WiFi-router goed te gebruiken.

Grof gezegd zijn er twee belangrijke factoren voor de internetsnelheid bij een WiFi-router. Het soort en de plek waar hij hangt/staat.

Welke soorten WiFi-routers heb je?

Je hebt verschillende frequenties waarop een draadloze router kan werken. Op 2,4 GHz en op 5 GHz. Sommige routers kunnen op de ene frequentie werken en andere weer op de andere frequentie. Ook zijn er routers die op allebei de frequenties werken. De ene frequentie is vaak drukker bezet dan de andere. De frequentie die het minst rondom het huis wordt gebruikt (of wordt verstoord door andere apparaten) leidt tot sneller internet. De keus voor een router met een bepaalde frequentie kan dus al snelheidswinst opleveren alhoewel je er wel op moet letten dat de apparaten waarmee je op internet wilt wel allemaal de frequentie kunnen ontvangen waarvoor je kiest. Oudere apparatuur ondersteunt soms 5 GHz nog niet.

Wanneer je router zowel 2.4 GHz als 5GHz tegelijk kan ondersteunen da is het aan te raden om hiervoor te kiezen.

Hieronder vind je de voor- en nadelen van de verschillende frequenties:

2.4 GHz

Voordelen Nadelen
Groot bereik en gaat goed door muren heen Minder hoge maximale snelheid
Wordt door bijna ieder apparaat ondersteund Vaker last van storing door andere apparaten

5 GHz

Voordelen Nadelen
Hogere maximale snelheid Gaat slecht door muren
Weinig last van storing door andere apparaten Wordt niet door ieder apparaat ondersteund.

Als je bovenstaande voor en nadelen tegen elkaar afweegt zul je erop uitkomen dat het vooral bij een klein huis handig is om te kiezen voor 5 GHz. Wanneer je in een groter huis woont en niet overal over een goede internetverbinding beschikt met 5 GHz kan het slim zijn om voor 2.4 GHz te kiezen.

Maximale internetsnelheid per WiFi-standaard

Er bestaan verschillende WiFi-standaarden die ieder een eigen maximale internetsnelheid toestaan. Kijk hieronder welke WiFi-standaard welke maximale snelheid heeft. Let er dus op dat je een draadloze router neemt met een WiFi-standaard die jouw internetsnelheid ondersteund.

 Wifi-standaard   Snelheid
 802.11b  4,5 Mbps
 802.11g  23 Mbps
 802.11n  100 Mbps
 802.11ac  240 Mbps

 Het juiste WiFi-kanaal kiezen

Het WiFi-signaal kan via een aantal kanalen verzonden worden door een WiFi-router. Vaak is het ene kanaal al drukker dan het andere omdat bijvoorbeeld veel van je buren al op één bepaald kanaal zitten. In dat geval kan het slim zijn om voor een ander kanaal te kiezen dat minder druk is. Dit kan je internetsnelheid en signaalsterkte verbeteren. Je hebt de keuze uit de volgende kanalen:

Bij 2.4 GHz heb je de keus uit de kanalen 1-13.

Bij 5 GHz heb je de keus uit de kanalen 36, 40, 44 en 48.

Plaats van je router

Voor de internetsnelheid is het naast de invloed van de routereigenschappen ook erg belangrijk wat de plek is waar je router staat/hangt.

 • Wanneer je router en modem in één zitten is het belangrijk deze niet te ver van de contactdoos te plaatsen. Het signaal van de kabel of telefoonlijn wordt namelijk steeds minder sterk. Dit kan zorgen voor een instabiele verbinding.
 • Plaats de modem gunstig ten opzichte van de apparaten die gebruik maken van internet. Zet de router zo dicht mogelijk bij de apparaten die gebruik maken van internet. Wanneer je op de begane gronde en op de tweede verdieping gebruik maakt van internet is de gunstigste plek om de router neer te zetten bijvoorbeeld de 1e verdieping.
 • Plaats de router tussen de 1-2 meter hoogte op een vrije plek of bevestig deze rond deze hoogte op een vrije plek aan de muur.
 • Wanneer je je aan bovenstaande hebt gehouden maar internetsnelheid valt nog steeds tegen, verplaats de router dan steeds een klein beetje en test het resultaat bijvoorbeeld met de speedtest.
 • Wanneer mogelijk, plaats de router dan niet in de buurt van andere apparaten die mogelijk op hetzelfde kanaal signalen uitzenden zoals een magnetron, DECT telefoon, babyfoon en andere apparaten die staling veroorzaken.

 

Direct je internetsnelheid testen? Doe hier de speedtest

 1. ibrahim

  Kei sloom doe ziggo ofzo man ik ben echt teleurgesteld volg sws afgemaakt op insta

  Reageren
 2. H.H.Baas

  Als ik mijn internet vergelijk met een slak dan is die slak supersnel.

  Reageren

Wat vind jij van je snelheid? Laat een reactie achter

U kunt deze HTML elementen en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>