Internetsnelheid verbeteren: WiFi-routertips

Internetsnelheid verbeteren door het juiste gebruik van je WiFi-router. Klinkt raar, maar er is echt heel veel snelheidswinst te behalen door je WiFi-router goed te gebruiken.

Grof gezegd zijn er twee belangrijke factoren voor de internetsnelheid bij een WiFi-router. Het soort en de plek waar hij hangt/staat.

Welke soorten WiFi-routers heb je?

Je hebt verschillende frequenties waarop een draadloze router kan werken. Op 2,4 GHz en op 5 GHz. Sommige routers kunnen op de ene frequentie werken en andere weer op de andere frequentie. Ook zijn er routers die op allebei de frequenties werken. De ene frequentie is vaak drukker bezet dan de andere. De frequentie die het minst rondom het huis wordt gebruikt (of wordt verstoord door andere apparaten) leidt tot sneller internet. De keus voor een router met een bepaalde frequentie kan dus al snelheidswinst opleveren alhoewel je er wel op moet letten dat de apparaten waarmee je op internet wilt wel allemaal de frequentie kunnen ontvangen waarvoor je kiest. Oudere apparatuur ondersteunt soms 5 GHz nog niet.

Wanneer je router zowel 2.4 GHz als 5GHz tegelijk kan ondersteunen da is het aan te raden om hiervoor te kiezen.

Hieronder vind je de voor- en nadelen van de verschillende frequenties:

2.4 GHz

Voordelen Nadelen
Groot bereik en gaat goed door muren heen Minder hoge maximale snelheid
Wordt door bijna ieder apparaat ondersteund Vaker last van storing door andere apparaten

5 GHz

Voordelen Nadelen
Hogere maximale snelheid Gaat slecht door muren
Weinig last van storing door andere apparaten Wordt niet door ieder apparaat ondersteund.

Als je bovenstaande voor en nadelen tegen elkaar afweegt zul je erop uitkomen dat het vooral bij een klein huis handig is om te kiezen voor 5 GHz. Wanneer je in een groter huis woont en niet overal over een goede internetverbinding beschikt met 5 GHz kan het slim zijn om voor 2.4 GHz te kiezen.

Maximale internetsnelheid per WiFi-standaard

Er bestaan verschillende WiFi-standaarden die ieder een eigen maximale internetsnelheid toestaan. Kijk hieronder welke WiFi-standaard welke maximale snelheid heeft. Let er dus op dat je een draadloze router neemt met een WiFi-standaard die jouw internetsnelheid ondersteund.

 Wifi-standaard   Snelheid
 802.11b  4,5 Mbps
 802.11g  23 Mbps
 802.11n  100 Mbps
 802.11ac  240 Mbps

 Het juiste WiFi-kanaal kiezen

Het WiFi-signaal kan via een aantal kanalen verzonden worden door een WiFi-router. Vaak is het ene kanaal al drukker dan het andere omdat bijvoorbeeld veel van je buren al op één bepaald kanaal zitten. In dat geval kan het slim zijn om voor een ander kanaal te kiezen dat minder druk is. Dit kan je internetsnelheid en signaalsterkte verbeteren. Je hebt de keuze uit de volgende kanalen:

Bij 2.4 GHz heb je de keus uit de kanalen 1-13.

Bij 5 GHz heb je de keus uit de kanalen 36, 40, 44 en 48.

Plaats van je router

Voor de internetsnelheid is het naast de invloed van de routereigenschappen ook erg belangrijk wat de plek is waar je router staat/hangt.

 • Wanneer je router en modem in één zitten is het belangrijk deze niet te ver van de contactdoos te plaatsen. Het signaal van de kabel of telefoonlijn wordt namelijk steeds minder sterk. Dit kan zorgen voor een instabiele verbinding.
 • Plaats de modem gunstig ten opzichte van de apparaten die gebruik maken van internet. Zet de router zo dicht mogelijk bij de apparaten die gebruik maken van internet. Wanneer je op de begane gronde en op de tweede verdieping gebruik maakt van internet is de gunstigste plek om de router neer te zetten bijvoorbeeld de 1e verdieping.
 • Plaats de router tussen de 1-2 meter hoogte op een vrije plek of bevestig deze rond deze hoogte op een vrije plek aan de muur.
 • Wanneer je je aan bovenstaande hebt gehouden maar internetsnelheid valt nog steeds tegen, verplaats de router dan steeds een klein beetje en test het resultaat bijvoorbeeld met de speedtest.
 • Wanneer mogelijk, plaats de router dan niet in de buurt van andere apparaten die mogelijk op hetzelfde kanaal signalen uitzenden zoals een magnetron, DECT telefoon, babyfoon en andere apparaten die staling veroorzaken.

 

Direct je internetsnelheid testen? Doe hier de speedtest

 1. Romme221

  Hallo,

  Voor de personen i.v.m. draadloos en bekabeld internet.
  Draadloos is populair en je hebt geen kabels nodig, maar is wel onveiliger.
  Bekabeld is veiliger, maar wel sneller met downloaden dan draadloos.

  Reageren
 2. Tante Truus

  wifi is gewoon trager dan bekabeld, maar dat word er niet bijgezegd door de reclamemakers.

  Reageren
 3. Tante Truus

  Overgestapt van alles-in-een Instap naar AIE Premium. (35euro 1e 6mnd)
  Internetsnelheid niet hoger dan 25Mb bekabeld.
  Experiabox (Thomson 789vn) is 802.11 b/g en zo te zien geen N.
  Ik denk dat het daarmee te maken heeft.
  Krijg morgen andere Experiabox. Hopelijk dan wel 50Mb.

  Reageren
 4. Claudia

  De reakties van de mensen hier zitten jullie via de kabel?

  Ik heb ook glasvezel sinds een paar maanden van de kpn 100MB.
  Ik ben nu aan het testen want ik heb draadloos maar dan krijg ik maar 25 MB en net getest via de kabel 91 MB.
  Is dit normaal zo laag bij draadloos of is mijn modem niet goed?

  Reageren
 5. Eric Robbesom

  heb ook getest Adsl van online.nl 50 mb belooft en haal binnen 7,7 mb, dat ligt niet aan router of modem, dat is 802.11n.

  Reageren
 6. Ventje

  @lol

  Dat is natuurlijk onzin.

  Waarschijnlijk zit jij bijna bovenop de centrale.
  Glasvezel is zeker wel vatbaar voor snelheidsverlies. Verschillende organisaties hebben hiervoor testen gedaan. Uiteraard is het mogelijk om een hogere max snelheid te halen dan kabel, maar verder is het zeker niet onvatbaar voor snelheidsverlies.

  Reageren
 7. louis

  heb net getest
  0.5 mb download en 0.9 upload

  heb voor 16 / 7 mb betaald
  waar kan dat aan liggen ???

  Reageren
 8. KPN

  heb speed test gedaan op het netwerk van Kan Praktich Niks (KPN) haalde maar max 2.4 mb

  Reageren
 9. GP

  Zojuist Glasvezel gekregen: 100mb

  Getest Upload 59Mb en download 56Mb valt me niet tegen

  Reageren
  • Frenk

   Toch vreemd
   ik heb ook glasvezel 100MB en mijn upload en download ook rond de 56 MB kom ik er toch nog 44 te kort. ik begrijp dat je nooit 100% score hebt maar vind 44 MB toch wel veel.

   ga maar eens even bellen met mijn provider.

   Reageren
   • Oom Jan

    Ik denk dat je modem niet hoger is dan 56 Mb.Met b.v. modem 300 Mb gaat internet lekker snel.Ik had het zelfde probleem.Succes.

    Reageren
  • lol

   Dan heb je ergens een probleempje in je netwerk. Glasvezel levert namelijk een snelheid die bijna gelijk is aan je pakket. dus 100Mbit pakket met een snelheid van 59Mbit is niet goed.

   Dat is een verlies van 41Mbit. Ik zelf heb ook een 100Mbit pakket glasvezel en ik haal 96 Mbit. Misschien heb je een trage wifi kaart, router, oid.

   Reageren
 10. Anonymous

  Gaat het

  Reageren
  • wim brocken

   maar ik denk niet via een WiFi router maar direct wired 🙂
   Via een router gaat er veel weg bv een iPad, iPhone en WiFi Printer !!
   Ik heb direct op het modem +/- 100 Mbits/s maar met al die andere “zuipers” ingeschakeld blijft er maar via de router op de LapTop maar +/- 18 Mbits over 🙁

   Reageren

Wat vind jij van je snelheid? Laat een reactie achter

U kunt deze HTML elementen en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>